Genel

Çocuğunuzu bitten bu yöntemlerle koruyun

Çocuğunuzu bitten bu yöntemlerle koruyun

Özellikle 3-10 yaşları arasındaki kız çocuklarında daha sık görülen bitlenmede ilk olarak yumurtalar bulaşarak saç kılına yapışır ve kepek gibi görünür. Saçtan kolaylıkla ayrılmayıp, saçlı deride şiddetli kaşınma yapar. Daha sonra da sulantı yapıp egzama benzeri pis kokulu, kötü görüntülü bir tabloya dönüşür.


Sosyo ekonomik durumun kötülüğü ve yeterli kişisel temizlik şartlarının sağlanamaması gibi durumlar bitlenme sıklığını artırabilir. Ense bölgesindeki kaşınma biti baş bitlenmesi için uyarıcı olmalıdır. Çıplak gözle muayenede çoğu kez ‘sirke’ denilen bit yumurtalarını görmek mümkündür. Bu yumurtalar zaman içinde ‘larva’, sonra da erişkin bit haline gelirler.


Önleminizi alın


Okulda salgından etkilenen herkesin aynı anda tedaviye başlaması çok önemlidir. Böyle bir çabayla, salgının kolayca önüne geçilebilecektir. Evde veya okulda bir kişide bit tespit edildiğinde herkesin kontrol edilmesi şarttır. Bitlerin tedavisi değişik kimyasal içerikleri haricen kullanılan ilaçlarla yapılır. Bit kontrolü ve bitten arınmada sık dişli özel taraklar da kullanılır. Yumurtalar da bir süre sonra canlı bitler haline geleceği için, tedavinin her iki basamağı da eşit derecede önemlidir. Bit yumurtaları mekanik olarak o bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Çocuğun eşyaları, taraklar, fırçalar, havlular, yastık çarşaf gibi eşyalar temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. 



Bitin bulaşma ihtimali olan aile bireyleri ya da yakınlarında belirtilerin olması durumunda onlar da aynı tedavi ve temizlik yöntemlerini uygulamalılar. 


İşte bit temizliğinde dikkat etmeniz gerekenler:


– Bit temizliğinde kullanılan tarak, toka takılmalı, bit şampuanı ve saç spreyiyle iyice temizlenmelidir. 


– Kullanılan giysi, çarşaf vb. sirkeli suda bekletilmeli ardından yüksek ısıda yıkanmalıdır.


– Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise bir torbaya koyulup ağzı sıkıca bağlanmalıdır ve 3-4 hafta kapalı şekilde bekletilmelidir. Bu yöntemle bitler ölür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir