TEKNOLOJİ

Yandex aramaları ile Fenerbahçe Roben’i nasıl getirecek?

Fenerbahçe Spor Kulübü ile Rus arama devi Yandex’in yaptığı anlaşma son dönemin en popüler konularından birisi oldu. Bu noktada özellikle Fenerbahçe taraftarından çok fazla soru aldığım için bu durumu kaleme almaya karar verdim.

En basit tabirle anlatmak gerekirse durum şu. Yandex ile yapılan anlaşmaya göre her Fenerbahçe taraftarı günde en az 10 kez arama yaparak Yandex’in kullanım oranlarını arttıracak ve Yandex’te buna istinaden belli bir miktar parayı kulübe verecek.

Bu sistem nasıl işleyecek?
Bu konuda en doğru bilginin Yandex tarafından verileceğine inandığım için konuyu Yandex’e sordum. Tam anlamıyla teknik bir cevap alamasam da gelen cevabı bu bağlamda sizlerle paylaşmak istiyorum. Fenerbahçe Roben’i nasıl getirecek diye sorduğumda Yandex’ten gelen cevap aynen şöyle oldu;

“Yandex ve Fenerbahçe Spor Kulübü arasındaki süregelen iş birliği kısa bir süre önce yeni bir boyuta taşındı. Yeni dönemde Fenerbahçe ile performans tabanlı bir modelde uzlaşıldı. Bu anlaşma ile Yandex, Fenerbahçe Futbol Kulübü’nün forma sponsoru olarak da göğüs reklamında yer alıyor. Fenerbahçe taraftarları performans tabanlı anlaşma ile takımlarına özel hazırlanan www.fbyandex.com.tr arama sayfasından ya da FB-Yandex.Browser üzerinden yaptıkları arama başına takımlarına gelir kazandırıyorlar (Fakat bu gelirin ne kadar olduğu belirtilmiyor). Bugün gelinen noktada 1 milyon 700 binden fazla taraftara ulaşıldı.

Fenerbahçe taraftarları için özel olarak tasarlanan www.fbyandex.com.tr arama sayfası ve FB-Yandex.Browser internet tarayıcısı, taraftarların masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarından Fenerbahçe ile ilgili güncel bilgilere en kısa yoldan ulaşmasını sağlıyor. Fenerbahçe’nin fisktüründeki bir sonraki maçın detayları, önceki maçların sonuçları, maç özetleri ve gol videoları gibi içerikler, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu görseliyle süslenmiş arkaplan üzerinden taraftarlara sunuluyor. Taraftarların heyecanla bekledikleri mobil site ve mobil FB-Yandex arama uygulaması ise kısa bir süre önce Android ve iOS platformlarından kullanıma sunuldu.”

Peki ama Roben nasıl gelecek?
Bu noktada ortada resmi bir rakam söz konusu değil ve arama başına para verilmesi de sanırım söz konusu olmayacak. Bahsi geçen 1 milyon 700 bin taraftar günde 10 kez arama yaparsa şu kadar dolar; 5 kere yaparsa şu kadar dolar vereceğiz diye bir durum söz konusu değil. Zira böyle bir anlaşma olsaydı Borsa’da işlem yapan firmalar bunu rahatlıkla açıklayabilirlerdi diye düşünüyorum. Bu anlaşmanın gizlilik ilkesi ile korunmasını anlayabiliyorum ama durumun tam olarak taraftara açıklanması gerekmiyor mu?

Türkiye’de ortalama her gün 7 – 8 arama yapılıyor. Fenerbahçe’de bu noktada 10 adet rakam vererek ortalamanın üstüne taraftarını çıkartmak istiyor. 1 milyon taraftar günde 10 arama yapsa yıl sonunda 10 milyon dolar gelir elde edilebilir mi bunu tam olarak açıklamak gerekiyor ama bu bilgiye maalesef ulaşamadık…

Yaptığım araştırmanın sonuç vermemesi aramaların etkisiz olduğunu ya da Fenerbahçe Spor Kulübünün bu aramalar sonrasında para almayacağı anlamına kesinlikle gelmiyor; sonuçta ortada bir reklam anlaşması ve sözleşme var. Fenerbahçe taraftarıysanız aramalarınızı www.fbyandex.com.tr arama sayfası ve FB-Yandex.Browser ile yapmanızı öneriyoruz. Belki gerçekten Roben gelir ne dersiniz?

Bu durumla ilgili yorumlarınızı lütfen aşağıya yazın. Fenerbahçe taraftarı olarak arama yapıyor musunuz? Yaptığınız bu aramaların işe yaradığını düşünüyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir