GÜZELLİK

Kokunuz Duyguları Nasıl Harekete Geçirir?

koku-ve-duygular-300x139

Koku neden bu kadar önemli?

Kokunuz sizinle ilgili o kadar çok şey anlatır ki hatta kişiliğinizi ele verir.

Koku; Limbik sistemi denilen beynin koku merkezini harekete geçirerek duyguları, öğrenme yeteneğini, hafıza ve yaratıcılığı etkilerken aynı zamanda sizin bilinçaltınızın e
n derin ve kuytu köşesinde bir gün açığa çıkmayı bekleyen sinsi bir duyudur. Koku alma duyusu 7/24 çalışır, asla uyumaz ve yanılmaz. Vücudun ilk ve en tanımlayıcı deneme mekanizmasıdır.

Parfüm Ortaçağ zamanında ilk kez Fransızlar tarafından kullanılmaya başlanarak tüm dünyaya yayılmıştır.

Hem kadınlar hem erkekler için koku tercihleri farklı olup çiçeksi, baharatlı, sabunsu ya da şekerli kokulardan bize en çok yakışanı bulmaya çalışırız.

Peki hangi kokunun sizinle bütünleşeceğine nasıl karar vermelisiniz?

Kişinin kullanacağı parfüm; ten yapısı, cilt tipi, yaşadığı bölge hatta mevsimsel yapısı, ait olduğu etnik grup, beslenme şekline göre farklılık gösterir. Dolayısıyla aynı kokunun farklı tenlerde farklı koktuğunu aynı zamanda kalıcılık süresinin de farklı olduğunu hissetmişsinizdir.

Kokuları tercih ederken dikkat edeceğiniz hususlar:

Kokunun öyle büyük bir gücü var ki, sizi egzotik, masum, güçlü, kışkırtıcı ya da seksi gösterebilir.

Ten ve saç rengi parfüm seçiminde önceliği alır. Sarışın, kumral, esmer ve kızıl olarak 4 gruba ayırabiliriz. Kokuların bu katagorilere göre seçimi, parfümün daha uzun süre vücutta taşınabilmesi yani kalıcılığı açısından önemlidir.

Sarışın bayanlar için: Vanilya notları ile  hanımeli, müge, zambak gibi zarif çiçeksi notları tercih edebilirsiniz. Üzerine musky notlarla desteklenmesi kalıcılığı arttıracak ve özel hissetmenizi sağlayacaktır.

Kumral bayanlar için: Baharatın çiçekle dansı sizde çok özel bir izlenim bırakmakla beraber uzun süre kokuyu taşıyabileceksiniz.

Esmer bayanlar için: Gül ve yasemin ile zenginleştirilmiş oryantal parfümler sayesinde kendilerine daha bir güvenli olacaklar.

Kızıl saçlı bayanlar: Ten yapıları genelde beyaz ve hassas olduğu için seçimlerinde floral içerikli parfümlerden, tazelik ve ferahlık hissi veren yeşil marin kokulardan yapmalılar.
Doğal kokuları sabah saatlerinde kullanmayı tercih ederken,

Baharatlı ve şekerli kokuları akşam saatlerinde ve özel davetlerde tercih etmek daha uygun bir seçim olur.

Koku sizi anında bambaşka bir yere nasıl götürür?

Aroma tek başına anlamsızdır. Ancak yaşadığınız deneyimle bütünleşen bir koku, daima sizin hafızanızın bir yerinde kalır. Her an sizi yine o zamana götürmek üzere hazır bekler. Öyle ki koku olumlu bir anıyla bütünleşmişse sadece o kokunun yanından dahi geçseniz sizi o andan alıp bambaşka yerlere götürür. Birçoğunuzun eski sevgilinin kokusunu duyduğu anda karnında ve kalbinde bir hareketlilik başlar. Hatta o kadar tehlikeli bir oyundur ki bu, aynı kokuyu kullanan başka bir erkeğe aşık olmanız bile olasıdır.  Çünkü kokular duyguları harekete geçirir ve karar verdirir. Ya da olumsuz bir olayla bütünleşmiş bir koku, o anda ne kadar mutlu olursanız olun anlık dahi olsa sizi bir anda sarsabilir.

Parfüm vücudun neresinde kullanılır?

Parfümün etkisinin uzun süreli olabilmesi için yaygın olarak bilinen ancak çabuk uçup giden bölgelerden farklı bir yol izlemeniz daha faydalı olacaktır.

Örneğin, parfümü havaya sıkıp altından geçiniz. Saçların kokuyu tutma özelliği vücudun bir çok yerine kıyasla daha fazladır. Saçlarınıza yapışan parfüm zerrecikleri kokunun uzun süre etrafınıza yayılmasını sağlayacaktır.

Bilek içi ve kulak arkası, en yaygın bilinen parfüm uygulama bölgeleri olup vücudun sıcak bölgeleri olmasıyla parfümün yayılmasını kolaylaştırmasıyla bilinir. Ancak aynı zamanda parfümün daha çabuk uçup gitmesine neden olur.

Göğüs, kalça kemiği ve bacak üstleri çok bilinen bölgeler olmamakla beraber havayla temas edemedikleri için parfümünüz teninize hapsoluyor ve kalıcılığını çok uzun süre koruyarak, koku yaymaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir