Genel

Yemek seçen çocuğa ne yapmalı?

Çocuklar büyüdükçe tat alma duyguları da gelişir, bu yüzden emekleme çağındaki bir çocuğun her verileni yemesi, sonradansa yemek seçmesi doğal. Bu dönemde çocukların yemeyi istedikleri şeyler daha azken, yemeyi istemedikleri şeyler daha çok olabilir. Özellikle annelerin, besin piramidindeki her gıdayı alması için çocuklarını zorlaması zamanla ters tepki yaratabilir. Çocuğunuzu tabağındaki son lokmayı bitirene kadar masada bekletmeniz pek de iyi bir yöntem olmaz. Yemek için zorlamak çocuklarda stres yaratır ve ebeveynlerine karşı negatif bir tavır almalarına sebep olur. Doktorunuz çocuğunuzun sağlıklı olduğunu söylüyor ve çocuğunuz çeşitli gıdalardan yemeyi başarıyorsa, her öğünü daha çok sebze yemesini sağlamak için savaş haline getirmeyin.

Menüyü genişletin
Yemek seçen çocuğunuzu zorlamadan yeni şeyler denemesi için teşvik edebilirsiniz. Kendiniz de yeni tatları denemeye açık olursanız, iyi bir rol model olacaksınız. Aileniz için denenmesi gereken yeni yiyeceklerin bir listesini çıkarın ve bunu bir oyun haline getirin. Bu akşam ne denesek? Hatta ‘’Yemek Piyangosu’’ isminde bir oyun bile uydurabilirsiniz. Çocuğunuzun daha önce denediği ama sevmediği bir yiyeceği ikinci kere denemesini sağlayabilirsiniz. Bazen ilk seferde beğenilmeyen bir yiyecek ya da yeni bir tarif, ikinci denemede lezzetli gelebilir. Bunu kendiniz de çocuğunuzun önünde yaparak örnek olabilirsiniz. Geçmişte yediğiniz ve sevmediğiniz bir yiyeceği tekrar deneyin ve ona ikinci bir şans verdiğinizi çünkü insanların tat alma duyularının değişebileceğini açıklayın. Bir diğer yolsa sebzeleri ya da yemeyi reddettiği yiyeceği sevdiği bir yemeyin içine katmak. Örneğin çocuğunuz ıspanak yemiyorsa, sevdiği fırın makarnanın içine bir miktar ıspanak koyabilirsiniz. Miktarını iyi ayarlarsanız, yemek ıspanak da kokmayacağından çocuğunuz rahatça yiyebilir. Sebzeleri püre haline getirip sunmak veya tavuk, et yemeklerinin içine katıp yedirmek de bir diğer seçenek.

Limitleri ayarlayın
Çocuklar akşam yemeğini beğenmediği zaman birçok ebeveyn başka bir şey hazırlamaya kendini mecbur hisseder. Bu kötü örnek teşkil eder hem de çocukların yeni bir yemeği denemesi açısından cesaretlendirici olmaz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey; bir annenin sürekli hizmet veren bir aşçı imajı çizmemesi. Çocuğunuz her yemeği beğenmediğinde ona farklı bir yemek hazırlamaya kalkışmayın. Bunun yerine başka seçenekler olabileceğini de unutmayın, mesela hızlı hazırlanan bir salata veya bir kase yoğurt ile mısır gevreği. Bu yöntemle hem ebeveynlerin üzerindeki baskı kalkar hem de yemek seçen çocuk istemediği bir şeyi yemek zorunda kalmaz. Ayrıca yedikleri yemeğin içinde sevmedikleri bir gıda varsa, “o yemek yenmez” düşüncesinden çocuklar uzaklaştırılmalı. Örneğin çocuğunuz turşu sevmiyorsa, hamburgerinden turşuyu çıkardığınız için bütün hamburgerini ziyan etmemeli. Çocuğunuzu sevmediği bir yiyeceği tabağının kenarına ayırma ya da başka bir tabağa alma veya başka biriyle paylaşma konusunda teşvik edebilirsiniz. Bunu bazı çocukların kabul etmesi zor olabilir ama öğrenilmesi gereken ve çocuklarınıza örnek olabileceğiz önemli bir konu. Kahvaltı için gittiğiniz restoranda tatlınızın üzerinde muz varsa ve siz muz sevmiyorsanız, muzu nasıl kolayca kenara ayırıp yemeye devam ettiğinizi çocuklarınıza gösterebilirsiniz.

Birlikte yemek hazırlayın
Bu yemek seçen çocuğun yemekle bağlantı kurması için iyi bir yöntem. Mesela çocuğunuzu manava götürebilir ve sebzeleri ondan seçmesini isteyebilirsiniz. Çeşitli yiyecekleri çocuğunuzla birlikte tadın, yeni bir ekmek, et veya peynir gibi. Çocuğunuz bazı peynirleri ya da tatlı elma yerine ekşi elma sevdiğini keşfedebilir. Birlikte yemek pişirmek çocukların yeni bir yiyeceği sevmeleri için bir diğer etkili yol olabilir. Çocuğunuzla birlikte özellikle çocuklar için hazırlanmış yeni tarifler deneyin. Birlikte tarifi seçtikten sonra, örneğin yemeği onun karıştırmasını isteyin, bu onu daha çok teşvik eder. Mutfakta çocuğunuzu kontrol ederek ve eline keskin aletler vermeyerek size yardım etmesini her zaman isteyebilirsiniz. Çocuklar yardım etmekten ve bir işi başarmaktan çok mutlu olurlar. Örneğin pişireceğiniz sebzeleri ondan yıkamasını isteyebilirsiniz. Birlikte yaptığınız yemeği sizden daha hevesli bir şekilde bile yiyebilir.

“Çocuğum et yemiyor, ne yapabilirim?”
Et, çocukların gelişimi için oldukça önemli. Bazı çocuklar eti sert veya kokulu olduğu için sevmezler ve yemezler. Bazıları yalnızca peynir veya pirinç pilavı yemeyi tercih ederken, eti itebilirler. Şu yöntemleri deneyerek çocuğunuzun et yemesine yardımcı olabilirsiniz.
Eti sertliğinden dolayı yemekte zorlanıyorsa, köfte yaparak sunabilirsiniz.
Kokusundan rahatsız olduğunu söylüyorsa, hoş kokulu baharatlarla pişirebilir veya kuzu etine göre biraz daha hafif kokan dana etini tercih edebilirsiniz.
Hiçbir şekilde et yemek istemeyen çocuklara özellikle mercimek olmak üzere baklagillerden zengin bir beslenme sunabilirsiniz.
Ayrıca yine baklagillere minik minik doğranmış kuşbaşı et katabilirsiniz.
Her sabah yumurta yemek, az et yiyen çocukların protein ihtiyacını karşılamak için önemli.
Makarna gibi sevdiği bir yiyeceğin içine az miktarda et katıp yemesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun tabağında eğlenceli ve renkli sunumlar hazırlayarak, et yemeyi keyifli hale getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir