Yaratıcılığı artıran yiyecekler

Yaratıcılığı artıran yiyecekler

Yaratıcılık, bazı kişilik türleri için sabit ve belirgin bir karakter özelliği olsa da duruma ve şartlara göre de değişebilir. İlham ve fikirler en beklenmedik anda birden bire zihnimizde belirebilir ancak onlara en çok ihtiyacımız olduğu zaman bir türlü ortaya çıkmazlar. 


Tükettiğiniz besinlerle yaratıcılık arasında bir bağlantı olduğunu biliyor muydunuz? Psychology Today adlı siteden derlenen bu besinler, hem çalışma ve düşünme tarzı hem de yaratıcılık üzerinde etkili…


İşte yaratıcılığı tetikleyen besinler…


– Böğürtlen, ahududu, yaban mersini: Nörolog James A. Joseph’e göre bu meyvelerdeki antioksidan, stresi adeta iltihapla savaşan ilaçlar gibi etkisiz kılıyor. Hatta bu meyveler, ceviz, fındık ve avokado gibi besinlerle tüketildiğinde beyin hücrelerini genç tutuyor.


– Yumurta: Hafıza vitamini olarak bilinen bir B grubu vitamini olan kolin açısından zengindir. Dolayısı ile hafızayı güçlendirir ve tepkiyi hızlandırır.


– Somon: Omega-3, protein, demir ve B vitamini bakımından zengin olan somon, hafızayı destekler, muhakeme ve odaklanmaya yardımcı olur.


– Patlıcan: Beyin hücreleri ve mesaj taşıyan moleküller arasındaki iletişimi artırarak beyin aktivitelerini keskinleştiriyor.



– Kafein: Aminoasitler ve antioksidanlar açısından zengin olan kafein, hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca kahve, bütün gün bilgisayar karşısında oturanlarda çok sık görülen göz kasılmalarına karşı da koruyor.


– Bitter çikolata: Endorfin üretimini artıran ve konsantrasyon sağlayan antioksidanlar içeriyor. Sütlü çikolata ise çabuk tepki verebilmenizi sağlamakla kalmayıp sözlü ve görsel hafızanızı geliştiriyor. Sıcak çikolatadaki antioksidanlar da strese karşı savaşıyor.


 Yeşil çay: Uzmanlara göre, yeşil çayın sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkisi var.


– Yoğurt: Protein, probiyotikler ve mineraller açısından bir hayli zengin olan yoğurt sindirim sisteminin bir numaralı dostu.



– Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı, semizotu, roka ve brokoli gibi sebzeleri bolca tüketmek belki de kendinize yapabileceğiniz en iyi şey. Vitamin, mineral ve bitkisel gıdalar bakımından zengin olan bu sebzeler, beyne ve vücuda daha fazla oksijen gitmesine yardımcı oluyor, algı kontrolünü geliştiriyor.


– Tam tahıllı gıdalar: Vitamin ve magnezyum içeren esmer pirinç gibi tam tahıllı gıdalar zihinsel sağlık için olmazsa olmaz.


– Sarımsak: Antibakteriyel etkisi nedeniyle sarımsak, stres tarafından da tetiklenen enfeksiyon ve soğuk algınlıklarına karşı savaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir