Selanik gevreği

Selanik gevreği

Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisinde bütün olarak pişirilen Selanik gevreği soğutulduktan sonra dikdörtgen şeklinde dilimlenir. Yeniden, ikinci defa pişirildiği için kurutularak servis edilir. Gevrek tadı ve adı buradan gelir.


Gevreklerin üzerinin hafif bir renk alması önemli, pişirme süresi kullandığınız fırın tipine göre, adet sayısı dilimlediğiniz gevreklerin büyüklüklerine göre değişiklik gösterebilir.


Malzemeler


3 adet yumurta

1/2 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı sıvı yağ

1/5 çay kaşığı tarçın

2 su bardağı un

1/4 çay kaşığı kabartma tozu

1/2 yemek kaşığı elma sirkesi

3/4 su bardağı kuru meyve parçacığı

3/4 çay bardağı ayıklanmış Antep fıstığı

3/4 çay bardağı file fındık


Nasıl yapılır


Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları derin bir karıştırma kabına kırın. Toz şeker ilavesiyle pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Köpüren ve beyaza yakın bir renk alan çırpılmış yumurtalara sıvı yağ ve toz tarçını katıp bir tur daha karıştırın. Kuru meyve ve kuru yemiş parçacıklarını küçük bir kapta harmanlayın. Sırasıyla; elenmiş un, kabartma tozu, elma sirkesi, kuru meyve parçacıkları ve kuru yemiş kırıkları eklediğiniz çırpılmış yumurtaları kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Koyu kek kıvamı alan gevrek karışımını yağlı kağıt serili fırın tepsisine (maksimum 24×24 cm. boyutlarında) yayın.


Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp kısa bir süre soğuttuğunuz selanik gevreğini 2 cm. kalınlığında dilimleyin. Dilimlediğiniz gevrekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip önceden ısıtılmış 150 derece fırında, kuruması için yeniden fırınlayın. Oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra kapağı kapalı cam bir kapta muhafaza edip çay ve kahvenin yanında sevdiklerinizle paylaşın.


Afiyet olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir