Genel

Rahim ağzı kanserinin belirtileri

Rahim ağzı kanserinin belirtileri

Rahim ağzı kanseri, kısa bir zaman öncesine kadar, kadınlar arasında görülme sıklığı bakımından birinci sırada olan bir kanser türüydü. Günümüzde, görülme sıklığı ikinci, hatta üçüncü sıraya düşmüş olsa da her sene yaklaşık olarak 500 bin kadın, rahim ağzı kanseri olduğunu öğrenmektedir. Erken teşhiste tedavisi mümkün olan ve önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen 250 bin kadın hayatını bu kanser sebebiyle yitirir. Tedavileri gerçekleştirilse bile 200-250 bin kadın bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanseri, dünya çapında her 2 dakikada bir kadının hayata gözlerini yummasına yol açar. 


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cem İyibozkurt, rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi.​


Rahim ağzı kanseri, kadın üreme organlarından vajinanın rahme açılış kısmından (serviks) gelişen bir kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri oldukça ciddi bir hastalıktır. Unutulmaması gereken, rahim ağzı kanseri erken teşhiste tedavi edilebilir bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserinin ilk evrelerinde tedavi, ameliyattır. İleri evrelerinde ise kemoterapi ve radyoterapi. Bu kanser türü, cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalıktır. En yaygın olarak ortaya çıktığı yaşlar 45-59’dur. 


Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir


Rahim ağzı kanserinin keskin belirtileri yoktur. Kesin teşhis de ancak biyopsi ile konulabilir.  Rahim ağzı kanseri ileri evrelere geçtikçe, normal olmayan adet arası, ilişki sonrası, menopoz sonrası kanamalar ve ağrılı ilişki, artmış akıntı ya da kasık ağrısı gibi belirtiler verebilir. Bu belirtilere karşı duyarlı olmak ve zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekir.  Pap smear testi ile, rahim ağzı kanseri, lezyonların kansere dönüşmeden yakalanmasını sağlar. Bu sebeple 21 yaşından itibaren cinsel hayatı aktif olan her kadının senede bir defa pap smear testi yaptırması ve rahim ağzı için kontrol edilmesi gerekir.  Papsmear testi normal çıkmaz ise ya da şüphe uyandırıyorsa kolposkopi denilen bir aletle rahim ağzının daha ayrıntılı ve detaylı incelenmesi yapılır. Gerekli görülürse biyopsi alınır.  Eğer, biyopsi sonucu kanser öncüsü bir değişiklik tespit edilirse LEEP denilen bir yöntemle bu doku örneği almak da gerekebilir. Bunun dışında kriyoterapi ya da lazer tedavisi uygulanır ve ilgili alanortadan kaldırılabilir.



Rahim ağzı kanserinin belirtileri sayılabilecek işaretler ise:


– Rahim ağzı kanserinin ilk evrelerinde genellikle belirti yoktur.


– Çoğunlukla kanser ilerledikten sonra belirti ve bulgular ortaya çıkmaya başlar.


– Düzenli adet kanamaları dışında vajinadan gelen normal olmayan akıntı, özellikle renkli kanlı akıntı, rahim kanseri için belirti olabilir.


– Cinsel ilişki ardından kanama olması (postkoital kanama) rahim kanseri için oldukça yaygın görülen bir belirtidir.


– Cinsel ilişki sırasında ağrı olması da rahim ağzı kanseri için belirti olabilir.


Bunların dışında: 


–  Kötü kokulu vajinal akıntı


–  Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ya da ağrı


Bu belirtiler farklı bir hastalığın da işareti olabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı sizde mevcutsa zaman kaybetmeden bir doktora gitmenizde fayda var. 


Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri


Human Papilloma Virüsü, rahim kanserine yol açan en önemli faktördür. Bu virüs dışında  rahim ağzı kanserine yol açan sebepler, henüz net bir şekilde aydınlatılamamıştır. Ancak rahim ağzı kanserine yakalanmaya eğilimi arttıran faktörler:


– Çok eşlilik


– Erken yaşta cinsel ilişkiye başlanması


– Viral ve bakteriyal enfeksiyonlar


– Fazla sayıda doğum


– Sosyoekonomik düzeyin düşük olması


– Sigara kullanmak


– C vitamini ve A vitamini eksikliği


– Erkeğin sünnetli olmaması


– Hastanın bağışıklık sisteminin baskılanması 


Kaynak: www.cemiyibozkurt.com


Kadinvekadin.net özel haberidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir