Mobil cihazlar çocukların uyku düzenini nasıl etkiliyor?

Bilgisayarla ödev yapmak artık çok yaygın ve daha pratik olsa da bu ödevlerin yatma saatinden önce tamamlanmış olması uyku düzenini daha az etkiliyor.

Teknolojik cihazlar sayesinde çocukların hem sosyalleştiği hem de eğlendiği bir gerçek. Ebeveynlere düşen görevse çocuklarını bu cihazları kontrollü kullanmaya teşvik etmek. Yeterli uykunun; ders başarısı, sağlık ve kilo kontrolü açısından çok önemli olduğu hiçbir zaman unutulmamalı.

Teknolojik cihazlar nasıl ve ne zaman kullanılmalı?
Uyumamızı sağlayan melatonin hormonunun baskılanması ve az uyku, birçok sağlık sorununa yol açıyor. Özellikle çocuklarda bağışıklık sistemini zayıflatırken, diyabet gibi hastalıklara da neden olabiliyor. Bu sebeple uyku düzenini sağlamak ve vücut ritmini bozmamak önem taşıyor. Teknolojik cihazları kullanırken şunlara dikkat etmek gerekiyor:

Uyku rutini oluşturun
Çocukların daha iyi uyuyabilmesi için yatak odalarında beyaz ışık bulundurmayın. Bunun yerine kırmızı veya turuncu ışık kaynakları kullanın. Uyku rutini olan ve her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte uyanan çocukların daha mutlu ve sağlıklı olduğu kanıtlanmış bir gerçek.

Yatak odasında teknolojik cihaz bulundurmayın
Hem kendi odanızda hem de çocuklarınızın odasında teknolojik cihaz bulundurmamaya çalışın. Eğer yatmadan en az bir saat önce e-maillerinizi kontrol ediyor veya akıllı telefonunuzu kurcalıyorsanız uykunuzun kalitesini düşürebilir. Uykudan en az 1 saat önce mobil cihazlarla ilişkinizi kesin.

Gece lambası kullanın
Eğer çocuğunuz gece uyanıyor ve ışığa ihtiyaç duyuyorsa minik bir gece lambası alabilirsiniz. Veya koridor ışıklandırılması kullanmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca yine hem çocuğunuzun odasında hem de kendi odanızda melatonin seviyesini yükseltmeye yardımcı, günışığını taklit edip turuncu ışık veren lambalardan kullanabilirsiniz.

Uykudan önce televizyon izletmeyin
İsterse eğlendirici bir çizgi film izliyor olsun, uykudan önce çocuğunuza televizyon izletmeyin. Düşündüğünüzün aksine, bu durumda çocuğunuzun uyku kalitesi oldukça azalıyor. Bunun yerine uykuya geçmeden önce çoçuğunuza rahatlaması için masal okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir