İçeceklere atılan buzlar amip hastalığı sebebi

İçeceklere atılan buzlar amip hastalığı sebebi

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behice Kurtaran, iyi temizlenmeyen yeşilliklerin, elleri sık yıkamamanın ve içeceklere atılan buzların amip hastalığına yol açabileceğini belirtti.


DHA’dan Yusuf Baştuğ’un haberine göre, yaz aylarında sıcaklığın arttığı dönemde özellikle çocuklarda karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerin görülebileceğini anlatan Doç. Dr. Behice Kurtaran “Bu dönemlerde amip vakası genellikle görülür ama beklenenden fazla bir durum yok şimdi. Her ishal vakası da amip değildir ancak bazı virüsler amip kadar etkili olabiliyor” dedi.


Amip hastalığına neden olabilecek faktörler


Klorlanmayan içme suları ve ellerin sık yıkanmamasının amip hastalığına davetiye çıkardığını aktaran Doç. Dr. Behice Kurtaran, konu hakkında bilgi verdi.


İçilen sulara ya da içeceklere konulan buzun da risk taşıyabileceğini söyleyen Doç. Dr. Kurtaran, “Klorlanmayan sulardan hazırlanan buz parçasını içeceğinize koyarsanız risk oluşturabilir. Kirli ellerin temas ettiği buzlar da amip hastalığına neden olabilir. İyi temizlenmeyen yeşillikler de risklidir” dedi.


Nasıl korunmalı


Doç. Dr. Kurtaran, “Temizliğinden emin olunmayan gıdalardan ve içeceklerden uzak durulmalı. Tuvalet ihtiyacının ardından ve yemek öncesi ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Yıkanmayan elle tutulan kapı kolu bile hastalık bulaştırabilir. Amip gibi hastalıklar özellikle çocuklarda daha sık görülüyor. Çünkü küçük çocuklar hijyen alışkanlığını hemen kazanamıyor” şeklinde konuştu.


İshal giderici ilaç uyarısı


Doç. Dr. Kurtaran sözlerini şöyle tamamladı: “Belirti olarak karın ağrısı görülebiliyor. Bu rahatsızlık sıvı kaybına, kusmaya de neden olabilir. Bazı ishal vakalarında ilaç kullanmaya gerek olmayabiliyor ama amip gibi hastalıklarda ilaç tedavisi mutlaka gerekiyor. Eczanelerde satılan bazı ishal giderici ilaçların amip tedavisinde kullanılmaması gerekiyor çünkü fayda yerine zarar verebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir