Genel

Evinizin rengini seçerken bunlara dikkat edin

Evinizin rengini seçerken bunlara dikkat edin

İşe başlamadan önce boyanacak yüzeyin durumunu ortaya koymak yapılacak en doğru hareketlerden biri. Eğer yüzeyde küf, rutubet gibi yalıtım kaynaklı bir sorun varsa önce bu sorun giderilmeli. Kabaran, dökülen zayıf noktalar temizlendikten sonra macun tamiratları yapılmalı. Yüzeyin zımpara ile düzeltilmesi ve astar işleminin ardından artık boyaya geçilebilir. İstenen görüntüyü elde etmek için en az iki kat boya uygulaması tavsiye edilir. Önce tavanlar, ardından duvarlar boyanmalı.


Rulo fırçaları tercih edin


Boya yapılacak yüzeyin durumu, uygulanacak boya tipi, uygulamanın en kolay ne şekilde yapılacağı gibi kriterlere göre boya uygulama aletleri seçilir. Temel olarak 3 çeşit duvar boyama tekniği vardır: Rulo, fırça ve tabanca uygulaması. Daire içi uygulamalarda en yaygın ve en çok uygulanan boyama tekniği tüm yüzeylerin rulo ile boyanması, rulonun rahat ulaşamadığı noktalarda fırça kullanılması. Çok geniş ve çalışması rahat ortamlarda ise profesyonel uygulama tabancaları hem zamandan hem de işçilikten tasarruf sağlar.


Elektrostatik örtüler kullanın


Eşyalı evlerde boya zahmetli bir iştir ancak bu konuda doğru yolları izleyerek pratik çözümler yaratmak mümkün. Boya uygulamasına başlarken, kırılma riski yüksek eşya ve aksesuarları farklı bir ortama taşımak alınacak ilk önlem olmalı. Diğer eşyaların ise belirli bir bölgede toplanarak üzerinin özel örtülerle iyice sarılması boyanın sıçramamasını sağlayacaktır. Ayrıca zemini boya sıçramalarına karşı korumak için kaymaz örtü ve elektrostatik özel örtüler kullanılabilir.


Ne kadar boya gerektiğini hesaplayın


Basit bir yöntem olarak ilk önce odanın taban alanı hesaplanmalı. Duvar alanı pratikte taban alanının 2,2 katı olarak alınır. Bu işlem sonucu yaklaşık olarak boyanacak yan yüzey alanı belirlenmiş olur. Tavan alanı ise taban alanına eşittir. Bu bilgileri kullanarak, alan metrekare sarfiyatı ile oda için gerekli boya miktarını hesaplayabilirsiniz. Dyo’nun tüm boyalarının ambalajları üzerinde sarfiyat ve o ambalaj ile kaç metrekare alanın boyanabileceği bilgileri yer alır. Bu matematiksel işlem size yaklaşık olarak ne kadar boyaya ihtiyacınız olacağını söyler. Boyanacak yüzeyin mevcut durumu, üzerine gelecek boyanın ne kadar olması gerektiğini direkt etkiler. Çok emici yüzeylerde boya sarfiyatı beklenenin üzerine çıkabilir.


İşte boya seçerken dikkat etmeniz gerekenler:


– Boya seçiminde; silinme, parlaklık, matlık, renk, koku, kuruma süresi, metraj ve maliyet gibi özellikleri göz önünde bulundurmak önemli. Tüm bunların yanında seçtiğiniz boyanın, duvarlarınızın yüzeyine uygun olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekiyor. Çok beğendiğiniz ya da sevdiğiniz bir ürün duvarlarınız için uygun olmayabilir.


– Örneğin; sıvalı eski boyalı yüzeylerde mat ürünler seçmeniz, yüzeydeki pürüzlerin rahatsız edici bir görünüm oluşturmasını engeller. Düzgün, pürüzsüz ve macunlu bir yüzeyde ise daha parlak ve ipekmat görüntüye sahip ürünleri tercih edebilirsiniz. Böylece yüzeydeki pürüzsüz ve düzgün görüntüyü öne çıkarırsınız.  


– Genel olarak boyaların +25 C, yüzde 50 bağıl nemde kullanılması önerilir. Hava durumu boyanın kurumasını etkilediği için riskli havalarda, özellikle dış cephe uygulamaları tavsiye edilmez.


– Artık boya işlemine hazırsınız… Evinizdeki renkli değişim için ihtiyacınız olan tek şey boyanın özellikleri, örtücülüğü ve performansı kadar önemli olan doğru uygulamayı gerçekleştirecek bir boya ustası. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir