Bayramdan sonra metabolizmanızı canlandırın

Bayramdan sonra metabolizmanızı canlandırın

Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, ara öğünlerin ortadan kalkması ve hareketsizlik nedeniyle metabolizma hızı düşüyor. Bayramda ise bu 1 aylık molanın bitmesiyle yemeğe birden ağırlık verilmesi kilo alımını ve çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, Ramazan bayramı ve sonraki dönemde sağlıklı beslenmek için önerilerde bulundu.


Öğün saatlerine dikkat edin


Bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde yeme düzeninin Ramazan öncesindeki gibi devam etmesi gerekir. Güne öncelikle hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltının salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden oluşmamasına, bal, kaymak ve reçel tüketiminin sınırlandırılmasına özen gösterilmelidir. Ara öğünlerin atlanmaması çok önemlidir. Akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemelidir.


Bu kurallara uyun


– Sabah mutlaka güne kahvaltı ederek başlayın.


– Günde vücudunuzun ihtiyacına göre 2-2,5 lt su tüketin.


– Meyve ve kuru yemişlerden oluşan ara öğünler yapın.


– Bayram ikramlarına hayır demeyi öğrenin.


– Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.


– Akşam yemeğinin saatini öne çekin.


– Yağlı yiyecekler, kızartmalar ve ağır soslardan uzak durun.


– Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin.


– Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin.



Bilinçsiz diyet ugulamayın


Ramazan ayının sonlanması ile bu süre içerisinde kilo alanların bayram sonrası bu kiloları bir an önce verme telaşına kapılmaması gerekiyor. 1 ay gibi uzun bir dönemde alınan kiloların 3 veya 5 günde tek besine dayalı hızla kilo verme şeklinde olan popüler diyetlerle verilmesi sağlığa zararlıdır. Bu durumda mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanına danışılmalı ve kişiye özel hazırlanmış haftada 0,5 – 1 kilogram verecek şekilde, her çeşit besin grubunu içeren sağlıklı ve dengeli beslenme planı uygulanmalıdır.


Ara öğünler metabolizmayı hızlandırıyor


Ramazanda azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenmenize ara öğünler ekleyerek artırmaya yönelmek yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesine yardımcı olacaktır. Özellikle ara öğünlerinizin içerik olarak meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi tarzında besinlerden olmasına dikkat ediniz.



Akşam yemeklerini hafifletin


Ramazan boyunca uzun süre açlığın ardından iftarda birden yemek yenildiği için metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi sorunlarla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Dolayısıyla bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde bu sorunların tekrar etmemesi için akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemesine, porsiyon ölçülerin normal olmasına ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat ediniz.


Sıvı tüketimini artırın


Ramazan ayı süresince dikkat ettiğimiz sıvı tüketimine sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel prensiplerinden olduğu için ramazan ayından sonrada dikkat etmemiz gerekir. Susuz kalma kişilerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, sıcaklık hissi ve sindirim sisteminde kabızlık gibi problemlere neden olur. Bunun için mutlaka günlük su tüketiminizin minimum 8-10 su bardağı (1,5-2 lt), toplam sıvı miktarının ise 12-15 su bardağı (2,5-3 lt) olmasına özen gösterilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir